Όρος Τελέθριο


Tο βουνό Τελέθριο, με υψόμετρο 970 μέτρων, βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια ανάμεσα της Αιδηψού και της Ιστιαίας.  Στην κορυφή αυτού υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Πυκνόφυτα δάση με μεγάλη ποικιλία δέντρων, φαράγγια, μικροί καταρράκτες και ρεματιές είναι τα χαρακτηριστικά ενός ζωντανού βουνού. Είναι το πρώτο οικολογικό και εθελοντικό χωριό της χώρας μας στο οποίο οι οικολόγοι αποφάσισαν να βιοπορίζονται από αυτά που καλλιεργούν και που φυτεύουν. Αυτό που θέλουν να επιτύχουν είναι η απόλυτη αυτάρκεια και η επιστροφή του ανθρώπου εκεί που ανήκει, δηλαδή στη φύση. Τα περισσότερα χωριά του Τελεθρίου χτίστηκαν την Βυζαντινή περίοδο. Σε αυτό το όρος κατά τη διάρκεια της κατοχής είχαν στρατόπεδο δυνάμεις των ανταρτών, κοντά στο χωριό Γαλατσάδες.

Επίσης το 2001, στους Νότιους πρόποδες του βουνού, βρέθηκαν ερείπια του Μαντείου του Σελινουντίου Απόλλωνος, για την ύπαρξη του οποίου υπάρχουν μαρτυρίες σε κείμενα του Στράβωνα. Τα ερείπια του Μαντείου βρίσκονται στην περιοχή «Άγιος Ταξιάρχης», βόρεια του χωριού Ροβιές, στο ύψωμα «Ψηλή Ράχη».

Το Τελέθριο ενδείκνυται για πεζοπορίες, ιππασία και ποδήλατο βουνού. Υπάρχουν χαρτογραφημένες διαδρομές και μονοπάτια. Οι διαδρομές γίνονται μέσα από ξέφωτα, λιβάδια και τις ορεινές λίμνες Μικρή και Μεγάλη Σβάλα. Σημεία εκκίνησης μπορεί να είναι τα χωριά Ήλια, Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Πολύλοφος.