Μοναστήρια


Μονή του Οσίου Δαυίδ

Σε απόσταση 19 χιλιόμετρα από τα Λουτρά της Αιδηψού προς τη Χαλκίδα βρίσκεται η ανδρική Μονή του Οσίου Δαυίδ αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το πότε χτίστηκε η Μονή δεν είναι γνωστό, αν όμως λάβουμε υπ΄όψιν ότι ο Όσιος Δαυίδ έζησε γύρω στο 1550 και δημιούργησε τη Μονή πάνω σε ερείπια παλαιού ναού, τότε μπορούμε να πούμε ότι χρονολογείται πριν από το 1550. Ο ναός καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους το 1470 και το 1821 έτσι η νέα μονή χρονολογείται από το 1877. Μέσα στο ναό φυλάσσονται τα θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου, Ρωσικής προέλευσης.

 

Μονή Γαλατάκη

Σε απόσταση 40 χιλιόμετρα από τη Λουτρόπολη της Αιδηψού, έξω από τη Λίμνη βρίσκεται η αρχαιότερη και ιστορικότερη μονή της Εύβοιας, η Μονή Γαλατάκη. Χτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Αιγαίο Ποσειδώνα και τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και στις 20 Μαΐου επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του. Σε απόσταση μόλις 200 μέτρα Ν>Α της Μονής και σε υψόμετρο 100 περίπου μέτρων υπάρχει το «Ασκηταριό του Αγίου Ανδρέα». Είναι χτισμένο πάνω σε σύμπλεγμα βράχων με χτιστή Αγία Τράπεζα σε κόχη και μαζί με τις αξιόλογες τοιχογραφίες αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, κατάνυξης αλλά και μελέτης. Η μονή ήταν ανδρική σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, από το 1946 όμως μέχρι και σήμερα είναι γυναικεία.

 

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από την Λουτρόπολη της Αιδηψού Αποκορύφωμα όμως της προσκυνητικής διάθεσης των επισκεπτών και των κατοίκων είναι το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι της Κεντρικής Εύβοιας. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου Μ. Ασίας, πήραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στην Ευβοϊκή γη, που έμελε να γίνει η νέα τους πατρίδα . Η γιορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου είναι κάθε 27 Μαΐου, μέρα κατά την οποία τελείται μεγαλοπρεπής λιτάνευση του σκηνώματος του θαυματουργού μάρτυρος Αγίου.

 

Μονή Άγιος Γεώργιος

Η ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κοντά ή πάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα – Ήλιου χτίστηκε ο Χριστιανικός ναός. Στη θέση αυτή βρισκόταν και το μαντείο του Σελινούντιου Απόλλωνα. Η Μονή μεταφέρθηκε στην τωρινή της θέση σε μία περιοχή λίγο πιο πάνω από τα Λουτρά της Αιδηψού και σε απόσταση 13 χλμ από το χωριό Αιδηψός. Την παλιά θέση της Μονής δηλώνει ένα μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Σε μία εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία, με έδαφος πολύ γόνιμο και περιουσία αρκετά μεγάλη η Μονή υπέστη αρκετές καταστροφές επί Τουρκοκρατίας. Τελευταία φορά δέχτηκε επίθεση το 1821 με συνέπεια την καταστροφή πολύτιμων κειμηλίων και πνευματικών παρακαταθηκών. Η σημερινή γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου των Ηλίων είναι πανέμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα σε ότι αφορά τα κειμήλια του ναού της. Αξίζει πραγματικά ο κόπος μίας επίσκεψης για ένα προσκύνημα αλλά και μία περιήγηση στη γύρο περιοχή.